Μεταξύ 1988 και 1992 ήμουν διαπιστευμένος στην κυπριακή πρεσβεία στην Πράγα και ταυτόχρονα κάλυπτα τις γειτονικές χώρες Πολωνία και Ουγγαρία, τις οποίες επισκεπτόμουν συχνά. Στις επαφές μου τόσο με αξιωματούχους όσο και απλούς ανθρώπους, διαπίστωσα το απύθμενο μίσος που οι λαοί αυτοί τρέφουν για τους Ρώσους, τους οποίους αντιμετώπιζαν ως δυνάστες και όχι ως συμμάχους. Θυμούμαι όταν η Τσεχοσλοβακία νίκησε τη Σοβιετική Ένωση σε παιγνίδι χόκεϊ επί πάγου, βγήκαν όλοι στους δρόμους με σημαίες για να πανηγυρίσουν.
Η Ρωσία έχει πολύ βεβαρημένο παρελθόν στις σχέσεις της τόσο με τους γείτονες της πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και με τα μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τις Δημοκρατίες που αποτελούσαν την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες που κάποτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας (Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) έχουν προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και οι πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία είναι τώρα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ πρόθεση να ενταχθούν σε αυτήν έχουν εκφράσει η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία, καθώς και οι γειτονικές Σουηδία και Φινλανδία που θεωρούνται ουδέτερες.
To χρονικό που ακολουθεί περιορίζεται στις κυριότερες επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας.
Η Σφαγή του Κατίν
Στις 23 Αυγούστου 1939, υπεγράφη στη Μόσχα το γερμανο-σοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης που προέβλεπε το διαμελισμό της Πολωνίας, την προσάρτηση της Λετονίας και της Εσθονίας στη Σοβιετική Ένωση και της Λιθουανίας στη Γερμανία.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, στην εναρκτήρια στρατιωτική επιχείρηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δύο βδομάδες αργότερα,